این روش شامل فرآیندهای زیر است: استخراج کانسنگ ← تغلیظ (تولید کنسانتره) ← ذوب و فرآوری (تولید آند) ← الکترولیز و پالایش نهایی (تولید کاتد ۹۹٫۹۹%) ← ریختهگری (تولید اسلب، بیلت، مفتول و لوله)
پس از عملیات استخراج، سنگ معدن در کارخانه تغلیظ وارد سنگ شکن اولیه و ثانویه شده و به ابعادی در حدود ۱۲ میلیمتر خرد و وارد آسیای گلولهای شده و بامواد شیمیایی و شیرآهک به صورت دوغاب (اندازه دانهها کمتر از ۱۰۰ میکرون) در میآید. دوغاب حاصله در قسمت سوم و با فرآیند فلوتاسیون (شناورسازی) تغلیظ شده و کنستانتره مس (با عیار حدود ۲۵%) و کنسانتره مولیبدن از آن به دست میآید (روش فلوتاسیون به این صورت است که مقدار کمی از معرفهای فلوتاسیون به محلول اضافه میشود و به داخل حوضچههای آب که به شدت به هم زده شده و حباب هوا به داخل آن دمیده میشود هدایت میشوند. در مرحله پالایش، صفحات آند از مرحله قبل و نیز صفحات نازک کاتد (از جنس مس بسیار خالص) در محلول الکترولیت اسید سولفوریک و سولفات مس وارد و پس از عبور جریان معین تحت ولتاژ بسیار پایین (کمتر از ۰٫۵V) از آنها، مس به صورت یون از آند جدا شده و بر روی کاتد مینشیند. عناصر و فلزات دیگر (از جمله فلزات گرانبها مثل طلا و نقره) در محلول الکترولیت حل نمیشوند و از این رو در کف کورهی الکترولیز به صورت لجن رسوب میکنند. کاتدها و نیز محصولات منتجه از آن (اسلب، مفتول، لوله مسی) قابل فروش در بازار فلزات است.
در این روش استخراج مس از کانههای اکسیدی یا سولفیدی کم عیار (که استخراج مس از آن به روش پیرومتالورژی مقرون به صرفه نیست) به وسیلهی حلال اسیدی (فرآیند لیچینگ) و سپس الکترووینینگ انجام میشود. در این روش با ریختن اسید سولفوریک بر روی کانسنگ، محلولی به صورت CuSo4-FeSo4 و به نام PLS وارد حوضچه انحلال میشود (Pregnant Leaching Solution) در مرحله بعد، به روش الکتروشیمیایی و همانند روش تصفیه الکترولیتی در روش پیرومتالورژی، مس به روش الکترولیز استحصال میشود، با این تفاوت که در اینجا یون مس داخل محلول را بر روی آندی از جنس «سرب» رسوب میدهند و پس از رسیدن لایه رسوب به ضخامت کافی آن را برش زده و جدا میکنند. این روش بخاطر حذف مرحله ذوب انرژی بسیار کمتری مصرف میکند ولی بخش کوچکی از مس در دنیا از این طریق تولید میشود. یک روش جدیدتر به نام بیولیچینگ وجود دارد که در آن بجای اسید، از میکروارگانیسمهای طبیعی خاک برای تولید PLS استفاده میشود و در مراحل تحقیقاتی است.
مواد معدني استخراج شده از معادن شرکت دریابان گوهران براي اينکه قابل استفاده در صنعت باشند بايد فرآوري شوند. مواد معدنی کم عیار برای ورود به بازار مصرف نیاز به یکسری عملیات تغلیظ و پرعیارسازی دارند. بخش فرآوري در معدن شرکت دریابان گوهران با هدف حذف مواد ناخواسته (باطله) و افزايش عيار ماده معدني (توليد کنسانتره) نقش واسطه بخش معدن و صنايع مختلف را ايفا مينمايد. بخش فرآوري معدن شرکت دریابان گوهران فراهم کننده خوراک اوليه تمام کارخانجات ذوب و تغليظ فلزات در صنعت متالورژي ميباشد.